NYHETER

7 steg til aktivt samfunnsansvar

28. februar 2019

Siden skuddårsdagen 2012 har vi i Gi bort dagen arbeidet med å inspirere, løfte og tilrettelegge for at bedrifter kan ta aktivt samfunnsansvar. For oss er det viktig at givergleden skal oppleves på kroppen, slik at de ansatte i bedriften skal føle at de gjør noe godt.

Vi ønsker nå å dele av vår erfaring med hvordan din bedrift kan ta aktivt samfunnsansvar, og dette har vi oppsummert i syv steg.

  1. Det er viktig at bedriften SETTER SEG ET MÅL med hva man ønsker å oppnå. Eksempel på mål kan være at at dere ønsker å være en mer attraktiv arbeidsplass. Dere vil gjøre noe godt for en spesifikk målgruppe. Bli bedre kjent med nabolaget deres eller dere har behov for at ansatte skal samhandle bedre på tvers av avdelinger. Det er fullt mulig å oppnå flere av disse målene samtidig med deres samfunnsansvar. 
  2. Nå er det viktig at deres RAMMER OG BEHOV KARTLEGGES. Ønsker dere å gi bort av deres tid, kompetanse eller ting? Hvor ønsker dere å bidra geografisk? Er det noen krav fra ledelsen eller konsernet som skal ivaretas? Her er det viktig at dere husker på å innhente innspill fra forskjellige avdelinger. Vi har også erfaring med å lage prosesser som involverer alle ansatte i bedriften. 
  3. Neste steg i prosessen er å AVKLARE OMFANG. Hvor mye tid skal ansatte få bidra med? Antall timer per år? Antall dager per år? Alle ansatte? Antall deltakere per aktivitet osv. 
  4. Så kommer vi til VALG AV AKTIVITETER. Finnes det allerede eksisterende behov i lokalsamfunnet som passer deres behov og rammer, og som dere kan melde dere på til eller skal vi sette opp en tilpasset aktivitet? For oss i Gi bort dagen er det viktig at alle aktiviteter vi arrangerer skal skape verdi for både giver og mottaker. 
  5. Da har dagen kommet til GJENNOMFØRING AV AKTIVITETER. Vi kan hjelpe med tilrettelegging slik at dere på en enkel måte kan gjennomføre aktiviteten. Dette innebærer tydelig informasjon om blant annet hvilken organisasjon dere skal hjelpe, hva som skal gjøres og annen praktisk informasjon dere trenger for en god gjennomføring. 
  6. Husk å KOMMUNISERE INTERNT slik at alle ansatte får oppleve stolthet rundt hva bedriften bidrar til. Dette er ofte et punkt som blir undervurdert. En lur huskeregel er å kommunisere både før aktiviteten, når den er gjennomført og gjerne en gang til i forbindelse med for eksempel feiringer og kick-offs! 
  7. Så oppfordrer vi alle våre givere til å DELE OPPLEVELSEN AV GIVERGLEDE også eksternt. I boken «Hjelp» av Øyvind Kvalnes, kan vi lese at forskning viser at hjelpsomhet smitter! Dette gjør at hjelpere, slik som dere, har god grunn til å overvinne janteloven og motviljen mot å fortelle om hva deres bedrift gjør for å glede og hjelpe andre. Ved å dele deres erfaringer, kan dere inspirere og få andre til å gi! Sørg for at man på nettsiden deres kan lese om hvordan dere tar samfunnsansvar, og husk å linke opp til alle organisasjonene dere støtter! 

Trenger du hjelp med aktivt samfunnsansvar

Hvis du ønsker en uforpliktende samtale om hvordan vi i Gi bort dagen kan bistå din bedrift med å ta aktivt samfunnsanvar, ta kontakt med vår daglig leder Maria Peltokangas på telefon 41679222 eller e-post maria@gibortdagen.no

Inspirasjon til samfunnsansvar

Hvis du ønsker å lese mer om noen av aktiviteter som vi har arrangert gjennom de siste syv årene, sjekk ut Historier på vår nettside

 


#GivingTuesday er en dag for å gi – hvordan kan din bedrift delta

15. november 2018

Tirsdag 27. november 2018 er det #GivingTuesday. Da samles bedrifter, offentlig sektor og frivillige organisasjoner over hele verden for å oppmuntre til å gi og vise engasjement for hverandre. Nå ønsker vi å utfordre alle bedrifter i Norge til å bli med på dette, og her får du noen tips til hvordan din bedrift kan bli med på #GivingTuesday.

Giving Tuesday - Hvordan kan bedrifter delta

Her kommer 7 tips til hvordan din bedrift kan bli med på #GivingTuesday

1. Gi bort dine ansattes tid

Still opp på matservering, inviter dere selv på en gåtur eller kaffekos på et eldresenter, ta julevasken for noen som ikke kan gjøre det selv.

2. Gi bort bedriftens kompetanse

Inviter en organisasjon på besøk og sett av dagen til å hjelpe dem med de utfordringene de måtte ha. Her kan dere gjøre som Telia Norge som brukte sosiale medier til å gi bort en hel avdeling.

3. Gi bort ting

Kanskje har dere noen produkter som snart går ut på dato? En gammel kolleksjon, brukt PC-utstyr e.l som andre kan ha glede av.

4. Start en innsamling til Fretex

Vinteren er på vei, så hvorfor ikke oppfordre de ansatte til å donere gamle jakker, luer, votter, skjerf og andre varme plagg til en god sak? De klærne du ikke lenger bruker kan være til stor nytte for andre.

5. Støtt en god sak med en pengegave:

Her kan dere for eksempel engasjere deres ansatte og spørre dem om hvilken organisasjon de ønsker å støtte. Ta med deres innspill og gi en donasjon til en god sak den dagen.

6. Gi bort deres sosiale mediekanaler

Gi kontrollen til en organisasjon eller sak som dere støtter den dagen, og la deres kunder få vite at dere tar samfunnsansvar.

7. Feire det gode arbeidet dere allerede gjør

Sørg for at man på nettsiden deres kan lese om hvordan dere tar samfunnsansvar, og husk å linke opp til alle organisasjonene dere støtter! I boken «Hjelp» av Øyvind Kvalnes, kan vi lese at forskning viser at hjelpsomhet smitter! Dette gjør at hjelpere, slik som dere, har god grunn til å overvinne janteloven og motviljen mot å fortelle om hva deres bedrift gjør for å glede og hjelpe andre. Ved å dele deres erfaringer, kan dere inspirere og få andre til å gi!

Giving Tuesday

Hva vi kan hjelpe dere med

Hvis du ikke finner ut av hvem dere kan hjelpe på egenhånd, ta kontakt med oss i Gi bort dagen via e-post charlotte@gibortdagen.no, så hjelper vi dere med å finne gode aktiviteter!

Fortell oss gjerne om hva dere skal gjøre på Giving Tuesday, slik at vi kan heie på dere og dele gode initiativer. Husk også å bruke hashtaggene #givingtuesday #givingtuesdaynorge

Les mer om hvorfor hjelpsomhet smitter. 

Om Giving Tuesday Norge

På initiativ av Norges Innsamlingsråd, Nordic Screens og Puzzel ble Giving Tuesday igangsatt i Norge for første gang i 2017. Norges Innsamlingsråd er en bransjeorganisasjon i ideell sektor som iverksetter felles aktiviteter for sine medlemmer og fungerer i dag som nasjonal koordinator for Giving Tuesday. Les mer om Giving Tuesday Norge.


#GivingTuesday – en unik mulighet for din organisasjon

12. november 2018

Tirsdag 27. november 2018 er det #GivingTuesday, en internasjonal dag for å gi. Da samles frivillige organisasjoner, offentlige aktører og bedrifter sammen med millioner av mennesker over hele verden for å oppmuntre til å gi og vise engasjement for hverandre. Nå ønsker vi at så mange organisasjoner som mulig skal bli med på dette og her får du åtte konkrete tips på hvordan dere kan delta!

Giving Tuesday

1. Fortell hvordan man kan støtte dere

Mange lurer på hvordan de kan delta på Giving Tuesday – få dem til å støtte din organisasjon gjennom donasjoner, stille opp som frivillige, bli faste givere eller noe annet dere ønsker å løfte frem.

2. Synliggjør organisasjonen i sosiale medier

Bruk hashtaggen #givingtuesday og #givingtuesdaynorge, og sørg for at deres følgere og andre som støtter kampanjen får vite om deres organisasjon. Vær med og skap oppmerksomhet!

3. Lansering av julekampanje

Desember er like rundt hjørnet, så hvorfor ikke bruke Giving Tuesday til å lansere årets julekampanje? Sett fokus på deres gode sak og oppfordre andre til å følge med på det som kommer i desember, og ikke minst bidra.

4. Fortell om det gode dere gjør

Dette er en dag for å feire alt det flotte din organisasjon gjør for andre. Fortell om det, og gi andre et lite innblikk i hvordan dere jobber. Bruk gjerne dagen til å oppfordre andre til å bidra, forskning viser at hjelpsomhet smitter.

5. Spør en bedrift om støtte

Bruk dagen til å spørre om hjelp fra en lokal bedrift. De kan bidra med kunnskap og kompetanse, tid eller en donasjon. De kan fortelle sine kunder om organisasjonens arbeid eller invitere deg til å fortelle om hva dere jobber med.

6. Si takk

Sett pris på innsatsen og gi en takk til ansatte, frivillige, samarbeidspartnere, følgere og de som heier på dere gjennom året.

7. Inviter til åpent hus

Du kan åpne dørene og invitere inn alle de som er interessert i hva dere gjør, og bruk anledningen til å fortelle om hva dere jobber med nå. Dette kan du også gjøre virtuelt ved å holde et webinar, spørsmålsrunde eller i form av en direktesending i sosiale medier.

8. Engasjer flere frivillige

Oppfordre flere til å bli frivillige hos dere. Fortell om fordelene ved å engasjere seg og gjøre noe for andre. Sørg for at alle deres ledige oppdrag ligger ute på frivillig.no

Giving Tuesday

Hva vi kan hjelpe dere med

Hvis du ikke finner ut av hvordan dere kan delta på Giving Tuesday, ta kontakt med oss i Gi bort dagen via e-post charlotte@gibortdagen.no så hjelper vi dere med å finne gode aktiviteter!

Fortell oss gjerne om hva dere skal gjøre på Giving Tuesday, slik at vi kan heie på dere og dele gode initiativer. Husk også å bruke hashtaggene #givingtuesday #givingtuesdaynorge

Om Giving Tuesday Norge

På initiativ av Norges Innsamlingsråd, Nordic Screens og Puzzel ble Giving Tuesday igangsatt i Norge for første gang i 2017. Norges Innsamlingsråd er en bransjeorganisasjon i ideell sektor som iverksetter felles aktiviteter for sine medlemmer og fungerer i dag som nasjonal koordinator for Giving Tuesday. Les mer om Giving Tuesday her. 


Aktivt samfunnsansvar starter med et enkelt initiativ

31. oktober 2018

Vi har nylig lagt bak oss noen uker der privatpersoner og næringsliv har blitt både utfordret og oppfordret til å bidra til å redusere ensomhet gjennom Kirkens Bymisjon gjennom årets TV-aksjon og flere organisasjoner har satt fokus på jenters rettigheter gjennom å låne bort sjefsstolen til jenter via #girlstakeover på FNs jentedag, i regi av Plan Norge.

Jeg har også sett at flere frivillige, legger i disse dager ned både tid og penger, for å støtte det lokale initiativet Gjengen i ryggen. Ryggen tilhører Marit Heldal som engasjerer hele seg i å legge til rette for organisert trygghet og lek for flyktningebarn gjennom å starte opp barnehage på øya Lesvos i Hellas. Marit er høgskolelektor for barnehagelærerutdanningen ved Dronning Mauds Minne, hun hjelper til med både sin tid og kompetanse.

Det er mange av oss som finner stor tilfredsstillelse i å hjelpe når vi blir, av ulike grunner, trigget til å ta ansvar for det samfunnet vi er en del av. Det gir gode ringvirkninger.

Så la meg komme med en hypotese. Dersom samtlige aktører i privat næringsliv i Norge tok kontinuerlig aktivt samfunnsansvar, ville vi hatt et betydelig varmere samfunn.

Gjennom å ha arbeidet aktivt med å trigge, løfte og stimulere til aktivt samfunnsansvar siden vi startet Gi bort dagen i 2012, har jeg gjort meg mange erfaringer jeg nå vil omsette til oppfordringer. Oppfordringer jeg vil skal utfordre og inspirere næringslivet.

Det er flott å engasjere seg i TV-aksjonen og i tilsvarende kampanjer. Men vi trenger et næringsliv som forplikter seg til å bidra kontinuerlig gjennom konkrete handlingsbaserte tiltak som gjør en forskjell. Her mener jeg ikke pengegaver – men initiativ som skaper møter mellom mennesker.

Det konkrete tiltaket bør ligge tett opp mot organisasjonens virksomhetsområde eller verdier. Det kan være å gi bort tjenester, produkter eller tid, til mottakere som har det konkrete behovet.
En dedikert person i ledelsen må ta initiativ til å ville kartlegge både hva bedriften kan bidra med og hvem som skal motta, samt sette det i system og fortelle hvorfor det er viktig å ta samfunnsansvar. Ekstra dyktige bedrifter få til gode aktiverer som bidrar til å løfte samhold og tverrfaglig samarbeid i bedriften. Gjennomføre tiltakene, kommunisere internt og eksternt og dele opplevelser og erfaringer med hverandre. Ta dere tid til å finne ut hva det gjør med dere.

Hva kan de konkrete tiltakene være? La deg inspirere av Marit Heldal (som nevnt over) som hjelper andre med sin kompetanse. La meg ramse opp: opplæring i IT-verktøy for eldre, bidra som leksehjelp, ta mennesker med nedsatt funksjonsevne i arbeid, gi bort lisenser eller tjenester dere har til frivillige organisasjoner som ikke har muligheten til å kjøpe det, finn noen som kan gjøre nytte av restemat etter møter, bygg en lekestue, mal en vegg, engasjer dere i en frivillig organisasjon. Behovene er store, mulighetene er mange og det koster så lite, men betyr så mye.

Å ta aktivt samfunnsansvar har mange gode ringvirkninger for en bedrift.

  • Det gir mening, bidrar til stolte mennesker og sterkere kultur
  • Det tiltrekker mennesker som er opptatt av noe mer enn seg selv og gjør det lettere å rekruttere.
  • Det gir et godt omdømme som kan gi bedre resultater

Er du leder, mellomleder eller engasjert ansatt, meld inn punktet «aktivt samfunnsansvar» på agendaen på neste ukes ledermøte.

Det starter med et enkelt initiativ.

Marianne Danielsen, daglig leder i Engasjert Byrå og styreleder i Gi bort dagen.

Denne artikkelen ble først publisert i Adresseavisen fredag 26.oktober, 2018.

Ønsker du inspirasjon på hvordan andre bedrifter tar aktivt samfunnsansvar, sjekk ut våre historier. 


Frisørbransjen starter “Hår med mening”

9. oktober 2018

Torsdag 18. oktober oppfordres alle frisørsalonger i Norge til å donere et beløp fra dagens omsetning til TV-aksjonen NRK.  I år går TV-aksjonen til Kirkens Bymisjons arbeid for å skape et varmere og mer inkluderende samfunn. #mindrealenesammen

Initiativet til “Hår med mening” kommer fra Oslo og Omegn Frisør- og Velværelaug og ble utformet i et medlemsmøte hos dem 27. september hvor vi var tilstede sammen med TV-aksjonen NRK.

Frisørbransjen har en lang tradisjon med å ta aktivt samfunnsansvar og støtter forskjellige prosjekter og organisasjoner gjennom hele året. Nå ønsker de å stå sammen om en felles kampanje – “Hår med mening” og håper at mange frisørbedrifter over hele landet har lyst til å bli med på dette initiativet.

I samarbeid med Spleis.no har vi hjulpet til med å sette opp en spleis for “Hår med mening” som viser hvor mye frisørbransjen samler inn til årets TV-aksjon. Det er her du skal melde på din frisørbedrift, og her kan du også finne en oversikt over frisørbedrifter som deltar.  I tillegg har vi bistått styret i bransjeforeningen med utformingen av innsamlingen. Inspirasjon til denne kampanjen har vi fått fra restaurantaksjonen “Mat med mening” som også arrangeres til inntekt for TV-aksjonen.

Hvis du har spørsmål om initiativet, ta kontakt med Berit Olimb i Olimb & Co, e-post berit@olimb.net eller Maria Peltokangas i Gi bort dagen, e-post maria@gibortdagen.no eller tel. 41679222

Alle vi i Gi bort dagen ønsker frisørbransjen masse lykke til med innsamlingen og håper at det er mange som velger å stelle håret med mening på torsdag 18. oktober.

Engasjerte deltakere på medlemsmøte i OFVL fra På Håret, Olimb & Co, Adam og Eva, Shortcut, Hairport Frisør og Svaem Frisørene.