GI BORT DAGEN HISTORIER:

Unge kokker = god folkehelse

Organisasjonen reiser landet rundt for å lære barn og ungdom å lage god og sunn mat. Mental helse ungdom er en av organisasjonene som gjennom Gi bort dagen har vært på kurs med Unge kokker.

De siste årene har Unge kokker vært både en fast giver og mottaker hos Gi bort dagen. Daglig leder  Gita Aspen Kolltveit har bygd opp Unge kokker til å bli både et regionalt og et nasjonalt prosjekt. Målet er at barn og unge skal lære seg å lage god og sunn mat, og håpet er at sunne matvaner skal forbedre folkehelsen blant barn og unge.

Ungdommens bystyre

Daglig leder i Unge kokker Gita Aspen Kolltveit lærer barn og unge å lage smart og sunn mat.

Vi møtes på Rosenborg skole denne kvelden. Det er her Unge kokker holder kursene sine i Trondheim. En ung gutt slipper oss inn. Han er medlem av ungdommens bystyre i Trondheim. De hadde hørt om Unge kokker og ville gjerne ha et kurs. Innenfor dørene er lydnivået høyt. Rundt et bord sitter 10 ungdommer og spiser hybelpizza og suppe.

Gita introduserer seg selv entusiastisk. Hun har spørsmål hun gjerne vil stille deltagerne denne kvelden. De fortsetter å spise og jeg tar frem kameraet for lage en video med Gita.

Gita rasler med kasserollene med rester fra dagens matlaging. Hun viser frem hva de har laget og forteller.

– De er nå kurset og har blitt matambassadører. De ville så gjerne lære seg å lage smart og sunn mat.

 

 

Lokalllaget til Mental helse ungdom i Trondheim var i begynnelsen av juni på kurs med Unge kokker. Her et bilde fra kurset på Rosenborg skole. Foto: Unge kokker

Mental helse ungdom

Og det ville Mental helse ungdom også gjerne lære seg, da vi kontaktet dem i vår. I begynnelsen av juni arrangerte Unge kokker kurs for lokallaget i Trondheim. De lærte seg også å lage hypbelpizza og suppe fra bunn av.

– Kurset med Unge Kokker var definitivt en suksess. Både nye og godt etablerte medlemmer fra MHU Trondheim ble med på å lage mat sammen, og resultatet ble en hyggelig kveld med god mat og mye latter, forteller styreleder i Mental helse ungdom i Trondheim, Marius Rønning.
Og dette er noe de kommer til å ta med seg videre.
– Vi lærte hvor lett det kan være å lage mat som er både smakfull og sunn. Med kreative og fargerike oppskrifter var det mange av våre medlemmer som ble inspirerte og motiverte til å prøve ut oppskriftene hjemme. Nå har vi flere flotte matambassadører i lokallaget vårt som kan formidle kunnskap videre når vi lager mat på vårt eget treffsted.

 

Dugnad

Men hvorfor er du med på Gi bort dagen Gita, spør jeg? Hun mener det er et veldig bra konsept.

-Det å gi bort av sin egen kunnskap. Det være seg kurs eller foredrag gjennom et prosjekt som Gi bort dagen er veldig bra. Du er sikret som bidragsyter og du er sikret som mottaker. Jeg liker dugnaden som Gi bort dagen er, fortsetter hun.

Og hun skjønner ikke hvorfor noen skal nøle med å være med.

Her ser vi noe av det lokallaget til Mental helse ungdom i Trondheim lærte seg å lage da de var på kurs med Unge kokker. Foto: Unge kokker

-Ikke nøl. Det er garantert noen som trenger din kunnskap eller det dere kan eller ønsker å bidra med. Gi bort dagen er en god kanal å formidle sin frivillighet igjennom.

 

Regionalt og nasjonalt

Ungdommens bystyre i Trondheim er godt inn i måltidet. Vi ser over skuldrene deres for å få et glimt av resultatet. Gita smiler fornøyd. For det er dette hun har arbeidet for i mange år. Matglede og god helse blant barn og unge.

Kursene til Unge kokker går over hele landet. De er fullfinansiert gjennom Gjensidigestiftelsen og har to hovedprosjekter, « Smart mat Trøndelag» og « Smart mat nasjonalt».  De har flere samarbeidspartnere- Røde Kors, Ungdom og fritid og 4H. I tillegg samarbeider de med Matvett.no og Matsentralen Norge. Og kveldens kurs er en del av prosjektet « Smart mat Trøndelag».

Kunnskap

Gita Aspen Kolltveit er tydelig på at det er behov for mer kunnskap blant folk flest.

– Det er et brennende engasjement for at barn og unge skal ha en god helse, men det er mangel på kunnskap. Forskning viser at hver fjerde 17-åring sliter med overvekt eller fedme i Norge. Det er mange samfunnsutfordringer som blir påvirket av et dårlig kosthold. Vi er en aktør som tar utfordringen på alvor, og vi er med og formidler både teori og praksis, forteller hun.